• Jeseň v ŠKD

          • Jeseň patrí medzi najkrajšie ročné obdobia. Pripomíname si krásu jesennej prírody, farieb, chuti ovocia a aktivity spojené s úctou k starším. Októbrové popoludnia v našom školskom klube bývajú plné nápadov a radosti. Strihá sa, lepí, aranžuje. Vďaka všetkým šikovným rukám sme mohli v jednotlivých oddeleniach vytvoriť farebnú jesennú výstavku. Aj takýmto spôsobom si skrášľujeme chodby, triedy a ostatné priestory. Fantázii sa medze nekladú. Jediné, čo žiaci k úžasným dielam potrebujú, sú gaštany, listy, orechy, skrátka čokoľvek, čo jeseň ponúka.

          • Odkrývame stredovek okolo nás vďaka eTwinnig projektu

          • Dňa 20. októbra 2022 v rámci realizácie eTwinnig  projektu STREDOVEK OKOLO NÁS sa žiaci 7.B vydali po stopách stredoveku v našom regióne. Jedným z cieľov projektu je zážitkovou formou primäť žiakov, aby si uvedomili, aké historické a kultúrne bohatstvo ich obklopuje. Žiaci sa mohli na vlastné oči presvedčiť, že v ich blízkom okolí sa nachádzajú historické pamiatky takého formátu ako Spišský hrad (najväčší hrad v strednej Európe), Spišská Kapitula (označovaná ako slovenský Vatikán) s Katedrálou sv. Martina, najväčší gotický drevený oltár na svete z dielne Majstra Pavla z Levoče a významné nástenné fresky v Kostole Svätého Ducha v Žehre. Všetky tieto pamiatky zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO boli žiakom odprezentované turistickými sprievodcami. Úlohou žiakov nebolo len nečinne sa prizerať, ale fotografovaním a aktívnym počúvaním získavať autentický materiál na vytvorenie spoločnej taliansko-slovensko-španielsko-gréckej e-knihy o stredovekých pamiatkach. Niektorí zo žiakov sa museli na túto exkurziu poriadne pripraviť, pretože ich úlohou bolo natočiť krátke prezentačné videá spomenutých pamiatok pre našich zahraničných projektových partnerov. Aj touto cestou by sme sa im chceli za ich svedomitý prístup k povinnostiam poďakovať. 

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Vážení rodičia, milí žiaci, 18. október 2022 je deň, kedy sa deti na celom svete zjednotia, aby sa zúčastnili modlitebnej iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec, ktorú organizuje medzinárodná pápežská nadácia  ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi. Budú sa modliť za mier a jednotu pre celý svet. Aj naša škola sa každoročne pripája k tejto celosvetovej modlitebnej kampani.

            Na tohtoročných materiáloch nájdete známy obrázok z predchádzajúcich ročníkov, na ktorom je Mária v spoločenstve detí. Tento rok sú na ňom zobrazené aj dve otvorené ruky, ktoré obopínajú zemeguľu a držia ju spolu s deťmi všetkých kontinentov. Tieto ruky symbolizujú ruky nášho Nebeského Otca, ktorý stvoril svet z lásky a ktorý túži zachrániť všetky národy a priviesť ich k sebe. Skrze spoločnú modlitbu ruženca nás Panna Mária chce všetkých viesť ako jednu veľkú rodinu do milujúceho a bezpečného náručia nášho nebeského Otca.

            Jedným z cieľov kampane „Milión detí sa modlí ruženec“ je pomôcť nám hlbšie pochopiť, že všetci máme jedného Otca v nebi, ktorý túži len po našom šťastí a ktorý nám dal Božiu Matku ako našu vlastnú nebeskú Matku. Mária si želá len to, aby naša Zem bola domovom pre všetkých, kde vládne Božia láska a kde nikto nemusí trpieť núdzou alebo strachom.

            Celosvetová modlitba ruženca s deťmi 18. októbra by preto mala byť veľkým a radostným dňom viery a nádeje. Zverme do všemocných rúk Nebeského Otca na príhovor Bohorodičky najmä tie krajiny, kde vládne vojna, násilie a veľká chudoba - ako na Ukrajine, Blízkom východe, v Nigérii, v africkej oblasti Sahel a na všetkých miestach, kde ľudia nemôžu žiť v pokoji.

          • Svetový deň úsmevu

          • Každoročne si na celom svete 7.októbra pripomíname Deň úsmevu. Tento deň sa oslavuje od roku 1999 a jeho zakladateľom bol Harvey Ball. Tento pán taktiež vymyslel tak známeho a medzi ľuďmi obľúbeného smajlíka. Smajlík je symbolom šťastia, dobrej nálady a dobrej vôle. Okrem toho, že nám úsmev dokáže rozžiariť tvár, má aj iné benefity. Úsmevom si precvičujeme až 300 svalov, posilňujeme imunitu, s úsmevom sa nám ľahšie pracuje a učí. Úsmev taktiež zlepšuje náladu a celkový pocit pohody. Preto sa v tento deň, a nielen v tento deň, nezabudnime usmievať. A nakoniec, ako hovorí Matka Tereza: „ Nikdy sa nedozvieme, koľko dobra môže spôsobiť jediný úsmev.“ 😊

          • "Narodeniny" našej kaplnky

          • Zajtrajší deň, 4.október, je významným dňom pre všetkých žiakov a zamestnancov našej školy, lebo si pripomíname výročie požehnania školskej kaplnky. Stalo sa tak 4.októbra 2001. Slávnostne ju požehnal vtedajší košický pomocný biskup Bernard Bober. Z tohto dôvodu bude zajtra v školskej kaplnke na 1.hodine  sv.omša. Z kapacitných dôvodov sa jej zúčstania len žiaci 2.stupňa. Sv.omša v piatok v tomto týždni už nebude.

          • Poďakovanie za úrodu

          • Aj na našej CZŠ sv. Jána Krstiteľa sme si v tomto týždni pripomenuli Svetový deň vďačnosti (21. september) a jesenné kántrové dni. Vysvetlili sme si, čo sú to kántry a aký je ich význam. Prostredníctvom zbierky plodín tohtoročnej úrody sme v modlitbe ďakovali nebeskému Otcovi za to, že sa o nás stará, živí nás a požehnáva. Bohu vďaka!

          • Biela pastelka

          • Verejná zbierka na podporu a pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím s názvom Biela pastelka sa uskutoční 23.septembra 2022. Do tejto zbierky, ktorá patrí k najväčším i najdôveryhodnejším zbierkam na Slovensku, sa každoročne zapája aj naša škola. Túto iniciatívu môžete podporiť dobrovoľným finančným príspevkom v piatok v priebehu vyučovania. V mene nevidiacich a slabozrakých Slovenska Vám ďakujeme!

            TV Spot k zbierke

          • Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

          • Vážení rodičia, pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) je potrebné predložiť Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti. Toto vyhlásenie zasielajte elektronicky prostredníctvom aplikácie Edupage (sekcia Žiadosti/Vyhlásenia). Rodičia nových žiakov si ho môžu vytlačiť z priloženého linku, vyplniť a priniesť v deň nástupu do školy. Tlačivo bude k dispozícii aj v škole u triednych učiteľov 1. a 5.ročníka. 

            V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, dieťa/žiak sa považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. 

            Podľa rozhodnutia ministra školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí žiak predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka).

          • Začiatok šk.roka 2022/2023

          • Školský rok začneme v pondelok 5.septembra 2022 sv.omšou o 8:00 vo farskom kostole Mučeníckej smrti sv.Jána Krstiteľa v Sabinove. Po jej skončení sa žiaci 1.ročníka, 5.ročníka a noví žiaci presunú do školy, kde sa stretnú so svojimi triednymi učiteľmi.

            Prevádzka ŠJ a ŠKD sa začne v utorok 6.septembra. Prihlášky do ŠJ a ŠKD nájdete na školskej webstránke v ponuke DOKUMENTY. Môžete si ich stiahnuť a vyplnené doručiť v pondelok 5.septembra triednym učiteľom. Rodičia, ktorí tieto dokumenty vyplnili pri zápise svojich detí, nemusia ich znovu vypisovať. 

          • Náš „školský“ sokol v zahraničných médiách

          • Je to naozaj tak. Jeden z našich sokolov, ktoré hniezdia na našej škole, sa vďaka fotografickej súťaži prebojoval až na známe zahraničné weby ako britský The Times, či The Guardian.

            Dostal sa tam vďaka fotografii v súťaži Urban Wildlife (Mestská divoká príroda), ktorú organizovala stránka Picfair. Ide o svetovú fotografickú platformu, ktorá slúži na propagáciu a predaj fotografií amatérskych, či profesionálnych fotografov. Pozostávala z troch kategórii : Mestská divoká príroda cez deň, Mestská divoká príroda v noci a treťou kategóriou bola Srandovná mestská divoká príroda.

            Sokol zachytený za oknom s názvom „Čo je, človek?“ (What is up human?) sa vo svojej kategórii prebojoval medzi 14 finalistov. Z nich sa rozhodovalo o víťazovi.

            Sprievodný text k fotografii: „Každý rok, keď sa tieto nádherné vtáky vyliahnu, začína nový príbeh. Príbeh života.  Je tak zaujímavé ako ich matka kŕmi a stará sa o nich. Veľmi rád ich vidím a počujem typický zvuk, keď učím mojich žiakov. Stali sa súčasťou našej školy. Často skúmame ich život cez okno, presne ako som to robil ja, počas toho ako vznikla táto fotografia. Bol to jednoducho moment na ktorý som mal šťastie a podarilo sa mi zhotoviť túto fotografiu. Veľmi rád ukazujem ľuďom, že divoká príroda je všade okolo nás. Nepotrebujete ísť ani do lesa, pretože stačí len otvoriť vaše oči a začať hľadať. (Jozef Kovalík, ml.)“

            Weby, na ktorých sa náš sokol ocitol, sú mesačne navštevované viac ako miliónmi čitateľov -The Guardian 293 miliónov a The Times takmer 36 miliónov čitateľov. Fotografia sa nakoniec zaradila medzi 31 finalistov z celého sveta.

            Divokú prírodu teda môžete nájsť aj hneď za svojím oknom, musíte len lepšie otvoriť oči a začať hľadať, som si istý, že ju objavíte.   

            Linky:

            https://www.thetimes.co.uk/article/urban-wildlife-photo-awards-concrete-jungles-bursting-with-life-0nbgzj2lx

            https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2022/jun/28/urban-wildlife-photography-awards-2022-in-pictures

            https://petapixel.com/2022/06/27/coyotes-roaming-the-streets-of-ontario-wins-urban-wildlife-photo-awards/

          • Poznávame prírodu – sokoly na našej škole

          • V uplynulých týždňoch sme boli spolu so žiakmi krúžku Poznávanie a ochrana prírody svedkami zrodenia nového života. Mali sme možnosť na vlastné oči sledovať ako do „našej“ školskej rodiny pribudli nové sokoly. Tento rok sa im veľmi dobre darí, aspoň to tak môžeme zatiaľ konštatovať. Momentálne máme na škole 4 hniezda, ktoré sú aktívne využívané a malé sokoly sa už vyliahli v každom z nich.

            Sokoly si nestavajú klasické hniezda ako to poznáme u iných vtákov, využívajú to, čo majú „po ruke“ (alebo skôr po krídle), zjednodušene povedané. U nás sa im zapáčili priestory v kvetináčoch v oknách. V niektorých z nich majú k dispozícii búdku, kde trávia svoje prvé chvíle, no keď podrastú, je pre nich malá a preto postávajú vedľa nej a nazerajú cez okná do tried a čo-to sa snažia naučiť spolu s našimi žiakmi, ktorí ich nadšene pozorujú počas prestávok.

            Na krúžku sme uskutočnili niekoľko pozorovaní, využili sme k tomu aj ďalekohľad a fotoaparáty. Niektorých z nás v sebe našli skryté talenty pre wildlife fotografiu, či presnejšie bird photography. Úplne nám k tomu stačil objektív 300 mm. Ktovie, možno u nás rastie nový úspešný fotograf pre National Geographic.

            Počas pozorovania sme mali možnosť vidieť starostlivosť mamy, jej obetavosť, ako svojimi krídlami chráni svoje ratolesti krídlami pred pražiacim slnkom. V jednom z hniezd sme žiaľ našli aj jedno mŕtve mláďa. A mnohí z nás mali zážitok aj z niekoľkých kúskov myších telíčok pripravených na sokolí olovrant.

            A ako zhodnotili pozorovania naši účastníci?

            „Je to cool, lebo fotím prvýkrát, baví ma to, hoci prvé fotky neboli príliš ostré, no učím sa celkom rýchlo a stále sú tie fotografie lepšie. Je veľmi zaujímavé pozorovať život sokolov.“ Rišo (7.ročník)

            „Páčilo sa mi pozorovať sokolov a rátať ich. Ich obed bol tiež zaujímavý. Sú veľmi pekné.“ Lukáš (5.ročník)

            Sokolom prajeme ešte veľa úspešných lovov a letov. A aby sa nezabudlo, naše sokoly sú aj veľmi fotogenické, veď posúďte sami... 😊

          • Testovanie 5 2022

          • V stredu 18. mája 2022 sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Testovanými predmetmi našich žiakov sú matematika (60 min.) a slovenský jazyk a literatúra (60 min.).

            Ciele testovania

            • získať objektívne informácie o výkone žiakov na konci 5. ročníka základnej školy,
            • poskytnúť školám a širokej odbornej verejnosti spätnú väzbu a komplexnejší obraz o vedomostiach a zručnostiach žiakov z testovaných predmetov, ktorá napomôže pri skvalitňovaní vyučovania.
    • Kontakty

      • CZŠ sv. Jána Krstiteľa
      • 051/4521 639
      • 9.mája 740/7 083 01 Sabinov 08301 Sabinov Slovakia
      • 31942202
      • 2020722627
      • Ing.Katarína Hviščová 0908/975 659 hviscova.k(zavinac)czssabinov(bodka)sk
      • Ing.Mgr.Jozef Kovalík 0907/183 303 kovalik.j(zavinac)czssabinov(bodka)sk
      • Mgr.Terézia Škovierová 051/4521 639 skovierova.t(zavinac)czssabinov(bodka)sk
      • Mgr. Martina Semanová 051/4521 639 semanova.m(zavinac)czssabinov(bodka)sk Konzultačné hodiny: Utorok: 14.00 – 16.00 Po vzájomnej dohode je možný aj iný termín.
      • Martina Halčišáková 051/4525 103 0950 381 714 jedalen(zavinac)czssabinov(bodka)sk
    • Prihlásenie